Crotours.net WPCrotours.net WP
Forgot password?

Activities in Pula

Malo rimsko kazalište, Pula

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivog, jer nisu do kraja završena arheološka istraživanja.

Logično je smješten na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava. Korištenje padine brežuljka za gledalište nije bila karakteristika rimskih već grčkih teatara. Prostor teatra dijelio se na arhitektonsku scenu i proscenij na kojem su igrali glumci, orkestru i gledalište koje je moglo primiti do 5000 gledatelja.

U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostaci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre s bogatim fundusom prapovijesnih, antičkih i ranosrednjovjekovnih arheoloških spomenika iz cijele Istre U Arheološkom muzeju se također nalaze skromni ostaci reljefa s pročelja zgrade Kazališta.

Osim Malog rimskog kazališta, Pula je u 1. stoljeću imala Amfiteatar i Veliko rimsko kazalište extra murros, tj. izvan gradskih bedema. Iako je ovo kazalište bilo znatno veće, a moglo je primiti i veći broj gledatelja, ono je propalo u srednjem vijeku, a velik dio ostataka iskoristio je Antoine De Ville u 17. stoljeću za izgradnju pulskog Kaštela.

Nedavno su se u Malom rimskom kazalištu preko ljeta održavale prigodne predstave koje su tematizirale antičku baštinu Pule. Zadnjih par godina u Kazalištu se ne izvode nikakve manifestacije zbog nestabilnosti konstrukcije koja bi se uskoro trebala sanirati.

MORE

Pulski filmski festival

Festival Festival igranog filma u Puli ubraja se u svjetski atraktivne filmske festivale na otvorenom. Naime, rijetko se koji svjetski festival može pohvaliti ambijentom kojeg pruža projekcija filmova u prostoru prožetom višestoljetnom povijesti. Nastavljajući bogatu dugogodišnju tradiciju, i ovogodišnje će izdanje Festivala svojim posjetiteljima, zaljubljenicima u sedmu umjetnost, priuštiti raznovrstan program međunarodnih i domaćih filmskih noviteta, i to u nekoliko programa. Izdvajamo projekcije na Kaštelu, gdje će se kao uvertira u Festival prikazivati filmovi iz Međunarodnog programa, te projekcije Nacionalnog programa, u sklopu kojeg će u Areni biti prikazani filmovi aktualne hrvatske produkcije. Naravno, i ove će godine Pula ugostiti čitav niz atraktivnih filmskih hitova.

MORE
ZV

Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata

“Zlatna vrata” – podignut 29-27. g. p.n.e. od strane obitelji Sergijevaca, a u čast tri pripadnika porodice koji su obnašali visoke činovničke dužnosti u Puli. Slavoluk se naslanjao uz gradska vrata Porta Aurea tako nazvana ili zbog bogatstva ukrasnog luka ili zbog pozlate vratnica. Vrata i bedem srušeni su početkom XIX stoljeća uslijed urbanizacije i širenja grada van bedema.

Slavoluk je izgrađen u korintskom stilu s jakim helenističkim maloazijskim utjecajima u načinu i motivima ukrašavanja. Budući da istočni dio nije bio vidljiv, ostao je većim dijelom klesarski neobrađen, dok je zapadna strana, vidljiva – gradska, bogato ukrašena. Danas se na malom trgu uz Slavoluk dešavaju kulturne priredbe – kazališne i zborske, a uz samu ulicu brojne su trgovine.

MORE

Arheološki muzej Istre

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat wisi enim don’t look even slightly believable.

MORE